Pickwick

Thuis sinds 1753

De rijke geschiedenis van Pickwick begint meer dan 260 jaar geleden in een klein dorpje in Friesland.

Over Pickwick

Hoe het begon

In 1753 openen Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses, hun kruidenierswinkel in koloniale waren "De Witte Os". Aan de Midstraat in Joure leggen zij zo de basis voor de merken Douwe Egberts en Pickwick. Koffie, thee en tabak zijn de belangrijkste producten.

Het merk Pickwick

In 1937 introduceert Douwe Egberts Pickwick thee.  Er werd gezocht naar een Engelse naam, omdat thee op dat moment nog erg ‘Engels’ aandeed en er een Engelse postkoets afgebeeld werd op de houten kistjes. De vrouw van de toenmalige directeur was erg in de ban van de werken van Dickens. Nadat zij de ‘Pickwick Papers’ las, stelde zij de naam Pickwick voor. Campagnes

In de jaren ’70 wordt de ‘Smaakjes’ thee geïntroduceerd met Pickwick Citroenthee. In de jaren ’80 gaat de ‘Altijd weer even genieten’ – campagne van start.

Pickwick tijdens de Tweede Wereldoorlog

De eerste verpakking

Onze klassieker, de English Blend, werd in 1957 geïntroduceerd. Deze alles behalve ‘gewone thee’ bestaat uit maar liefst 25 verschillende theesoorten. Ontdek hoe de verpakking in de loop van de jaren veranderd is. 

De jaren '60

De populariteit van de English Blend neemt toe. De verpakking werd veranderd: het theetagje werd toegevoegd!

De jaren '70

Terwijl de jaren '70 volop in bloei zijn, wordt de verpakking aangepast. Dit keer een kleine verandering: de postkoets werd vereenvoudigd!

De jaren '80

Tijd voor een grote verandering! De English Blend verpakking krijgt een nieuw uiterlijk. De inmiddels iconische postkoets wordt in het middelpunt gezet. 

Het nieuwe millenium

Dit design was een blijvertje: het heeft lange tijd in de schappen gelegen.

Verandering

Het was tijd voor een nieuw logo! De postkoets verdween en maakte plaats voor een beeld van groene theevelden. 

Een nieuw jasje!

Nieuwe verpakking, vertrouwde smaak! Op de huidige English Blend verpakking hebben we onze iconische Engelse postkoets weer van stal gehaald.  

Onze Theezakjes

Puntzakjes

Rond 1910, toen Pickwick nog ‘Douwe Egberts thee’ heette,  dronk men losse thee. Deze thee werd in puntzakjes verkocht om thuis in een theeblik te bewaren.  

Het zijden theezakje

Begin 1900 verzond een Amerikaanse theehandelaar theemonsters in zijden zakjes. Zijn klanten vonden deze zakjes zo handig dat ze deze bij het zetten van de thee niet verwijderden. Zo ontstond het theezakje. Deze Pickwick Tea Balls uit 1938 danken hun naam aan de stoffen buideltjes. 

Theelabels

Na 1938 verschenen de katoenen theezakjes in verschillende gedaantes. Vanaf 1977 tot op heden zijn de theezakjes, afgezien van het theelabel, nauwelijks veranderd.

Pickwick accessoires

Theepot

Dankzij deze porseleinen theepot met bijpassend theelicht werd thee in 1959 geheel in stijl warm gehouden.  

Theeblik

Bij oma op het dienblad of thuis in het keukenkastje: in dit theeblik werd in de jaren '80 losse thee verkocht. 

Theeglazen

In de jaren ’80 werden ook verschillende Pickwick theeglazen op de markt gebracht. Deze waren in veel keukens te vinden!