Wat is witte thee?

Vroeger stond witte thee bekend als thee voor de hogere klassen in de maatschappij, voornamelijk bekend onder Japanse keizers en Britse koningen. Tegenwoordig kan je witte thee ook gewoon vinden in je lokale supermarkt. Wij vertellen je graag alles over witte thee!

Camellia sinensis

Net als zwarte en groene thee, komt witte thee van Camellia sinensis. Deze plant is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Verder kan de plant overal groeien waar goed doorlatende, zure tot neutrale grond is en waar ongeveer 1300 millimeter regen per jaar valt, met tropische tot subtropische temperaturen. Bijvoorbeeld in andere delen van Azië, Oceanië en Afrika.

Hoe wordt witte thee gemaakt?

  1. Plukken

Voor het maken van witte thee worden alleen de knoppen van de Camellia sinensis geplukt. Idealiter moeten deze van de Da Bai komen, een sub soort van de Camellia sinensis. Deze soort komt oorspronkelijk uit de Chinese streek Fujian en wordt gezien als de meest kwalitatieve witte thee plantsoort. De blaadjes van de Da Bai kenmerken zich door de aanwezigheid van kleine witte haartjes. Voor de allerbeste witte thee mag alleen de knop geplukt worden, Maar soms worden ook eerste en tweede blaadje nog geaccepteerd. Het plukken gebeurt in de lente omdat de beharing en de kwaliteit dan beter is.

De Da Bai is niet de enige sub soort van Camellia sinensis waarvan witte thee wordt gemaakt. Zo hebben verschillende landen hun eigen soort witte thee. Bijvoorbeeld de Bai Mudan thee, waar de knoppen worden gemengd met al open blaadjes, en de Shou Mei thee, die gemaakt wordt van de overgebleven bladeren na het sorteren. In India hebben ze Darjeeling witte thee, die wordt gemaakt van planten uit de Darjeeling regio in India. In de Himalaya regio maken ze witte thee tijdens de herfstoogst, van planten die op en rond de Himalaya leven. In Afrika maken ze de “Malawi” witte thee, waar alleen de takjes en stengels van theeblaadjes.

  1. Verdorring

Vroeger was het proces van verdorring heel simpel: de geplukte knoppen werden buiten gelegd, en na een tijdje waren ze klaar om thee gebruikt te worden.  Tegenwoordig worden de blaadjes nog maar een korte periode buiten gelegd, waarna ze naar binnen gehaald worden voor de rest van het verdor proces. Dit proces kan tot 30 uur duren en is essentieel voor het ontwikkelen van de smaak. Eenmaal binnen hebben de blaadjes nog maar 75% vochtigheid. Dan worden ze op bamboe verspreid en in rekjes gelegd. Na dit proces, is de vochtigheid nog maar 60%. Dan gaan ze door naar de volgende stap.  

  1. Drogen

Voor de beste kwaliteit moeten de theeblaadjes heel blijven. Daarom worden de bamboe matten als geheel in de droogruimte gezet. In deze droger daalt de vochtigheid van de blaadjes naar 3%.

  1. Sorteren

Om de beste blaadjes eruit te halen, wordt er ten slotte nog gesorteerd.  

Witte thee van Pickwick

Benieuwd geworden naar witte thee? Pickwick heeft drie heerlijke varianten voor je: de Jasmin & Passionfruit, de Lemon Blossom & Mint en de Blueberry & Ginger.

 

Wil je meer weten over de thee van Pickwick en op de hoogte blijven van nieuwe varianten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meer voor jou

Jasmin & Passionfruit

Lemon, Blossom & Mint

Blueberry & Ginger

Pickwick Theeblaadje

Onze nieuwsbrief loopt over van de lekkere recepten, aanbiedingen, nieuwe producten en leuke evenementen van Pickwick.